Het Verbeelding Quotiënt
Ambassadeur van de Fantasie

Het Verbeelding Quotiënt

Iedereen kent de begrippen IQ (intelligentie Quotiënt) en EQ (emotionele intelligentie). Grote kans dat je nog nooit van VQ gehoord hebt. Ik heb dit namelijk zelf bedacht.

VQ staat voor Verbeelding Quotiënt en geeft weer hoe goed je kunt fantaseren. Als ik mijn kinderen of vrienden hoor praten over hun sollicitatie-perikelen valt regelmatig  de term Big Five. Onnozel als ik ben denk ik meteen aan leeuwen, luipaarden, olifanten, neushoorns en buffels. Fout!!! Het gaat niet over wilde dieren, maar over een persoonlijkheidstest. Voor wie er -net zoals ik- niet zo vertrouwd mee is, hieronder zie je een schematische afbeelding van het Big Five model, waarin de vijf belangrijkste hoofddimensies van de menselijke persoonlijkheid worden onderscheiden:

Extraversie (gerichtheid op de buitenwereld), emotionaliteit (emotionele instabiliteit), consciëntieusheid(gerichtheid op het resultaat), meegaandheid (gerichtheid op de ander), openheid (gericht op het nieuwe).
Consciëntieusheid en emotionaliteit worden in het bedrijfsleven als meest bepalend gezien voor het succesvol functioneren in een werksituatie, lees ik op verschillende websites. Organisatiepsycholoog Kilian Wawoe en neuropsycholoog Eric Schredder onderschrijven dit tijdens een interessant college aan de Universiteit van Nederland. Bij een sollicitatie procedure moet je dus op zoek naar een kandidaat die doelmatig, ordelijk, betrouwbaar, bedachtzaam is en ambitie en zelfdiscipline heeft. Hij is nauwgezet en doet wat hij moet doen. Als hij dan ook nog laag scoort op angst, neerslachtigheid, impulsiviteit, kwetsbaarheid en zich niet snel ergert is succes verzekerd.

Het klinkt inderdaad als de ideale werknemer en ik zou er als baas zeker een paar van in huis willen hebben. Toch zou ik vooral heel blij worden van een werknemer die erg hoog scoort op het persoonlijkheidskenmerk openheid, omdat daar het eigenschap fantasie onder valt. Ik ben er namelijk van overtuigd dat ieder bedrijf -in welke business je ook zit- behoefte heeft aan mensen met een hoog VQ = Verbeelding Quotiënt. Dit begrip bestaat helaas nog niet en is dan bij deze geïntroduceerd.

Fantasie staat in onze maatschappij helaas niet hoog aangeschreven. Het vermogen om te kunnen fantaseren wordt vaak toegedicht aan creatieve, zweverige, chaotische en impulsieve mensen (geen goede eigenschappen dus voor de ideale werknemer). Dit is jammer en niet juist. Er zijn talloze voorbeelden van succesvolle, betrouwbare, ordelijke (mochten ze dat wat minder zijn dan hebben ze een goede assistent) en ambitieuze mensen in het bedrijfsleven die het juíst door hun hoge VQ zover geschopt hebben. Denk aan Elon Musk, Bill Gates, maar ook aan Martin Luther King en Nelson Mandela: een idealist put inspiratie en kracht uit zijn fantasie. Het zijn de grote inspirators, de visionairs, de veranderaars en de krachtige leiders.

Iemand met een hoog VQ is krachtig, weerbaar, flexibel, empathisch en creatief. Helaas bestaat er (nog) geen test om de fantasie te meten, maar stel in een sollicitatiegesprek eens een paar vragen aan een kandidaat die de fantasie prikkelen. Alleen al zijn reactie daarop geeft je zicht op zijn verbeeldingskracht. Een kandidaat met een hoog VQ is een waardevolle aanvulling op jouw team! Dat weet ik zeker. Wil je meer weten over hoe je de fantasie van een kandidaat kan toetsen en prikkelen in een sollicitatiegesprek? Neem dan eens contact met mij op. Vind ik leuk!